
 

Frequently Asked Questions - Plan Year 2016 Binder 

   
 Question Answer 

1. If an issuer is recertifying 
2015 plans (i.e., no 
forms/rates are 
changing),  can the issuer 
associate plans in the 2016 
plan year Binder with the 
previously approved 
form/rate filings? 

Plans in a Binder submission should be associated with 
the versions of forms and rates that will be issued for the 
applicable plan year, even if they were previously 
approved. 
 
We do not require issuers to automatically refile their 
forms each new plan year if nothing has changed.  
However, form filings are expected for major medical 
health plans due to new requirements that take effect in 
2016.  A rate filing is also required for all plans, except for 
SADPs where there will be no change in the currently 
approved rates and those rates were filed without trend. 

2. Should issuers add the 
following benefits to the 
P&B templates that are not 
auto-populating for the 2016 
plan year, but were required 
for last year? 
+ Vision Correction after 
Surgery or Accident 
+ Inpatient Rehabilitation 
Facilities- Inpatient Services 
+ Inpatient Rehabilitation 
Facilities- Physician Fees 
+ Specified Non-Routine 
Dental Services 
 

Yes, issuers must add the missing EHB benefits.  Detailed 
instructions are provided in the Binder Filing Guidance 
section of the Plan Management Toolkit on our website at 
the following link: 
 
Ohio 2016 Plans and Benefits Add-In Corrections 

http://insurance.ohio.gov/Company/Documents/ACA%20Filing%20Resources/2016%20PM%20Toolkit%20Documents/OH%202016%20PB%20Add-In%20File%20Corrections.pdf


3. What is required to meet 
2016 plan year accreditation 
requirements where a 2nd or 
3rd year QHP issuer has not 
yet completed full 
"Marketplace" 
accreditation? 

Our understanding is that commercial or Medicaid health 
plan accreditation by a recognized accrediting entity will 
satisfy 2016 plan year accreditation requirements for 2nd 
or 3rd year QHP issuers, as long as the underlying 
administrative policies and procedures are the same or 
comparable to those used with the QHP. 
 
Plan management compliance with these requirements is 
demonstrated in the Binder submission by: 
1) Completion of applicable responses in the "State 
Partnership Exchange Issuer Attestations:  Statement of 
Detailed Attestation Responses" document ; and 
2) Data that is collected directly from the accrediting 
entity and populated in the Binder by NAIC/SERFF. 
 

4. Where can issuers find the 
SPM specific attestation 
document? 
 

The SPM specific attestation document can be 
downloaded from the CMS Qualified Health Plans 
webpage at the following link: 
 
State Partnership Exchange Issuer Attestations:  
Statement of Detailed Attestation Responses  
 

5. The 2016 Plan Year 
Individual Market Medical 
Binder in SERFF does not 
include the SHOP 
Participation Provision 
Supporting Documentation 
and Justification Form as a 
Supporting Document 
Requirement. However, this 
item appears to be required 
based on guidance in 
Chapter 17: Small Business 
Health Options Program 
(SHOP) Participation 
(“Tying”) Provision for all 
QHP Issuers in the Individual 
Market.  Should Issuers 
manually add this form to 
the Supporting 
Documentation Tab? 
 

This form was inadvertently left off of the Supporting 
Document Requirements by SERFF, and will be added in 
soon by SERFF as an additional requirement. 
 
If this requirement was/is still missing when an issuer 
started to draft an Individual Market Medical Binder 
submission, the issuer should manually add this form to 
the Supporting Documentation tab in the Binder. 
 
The form can be downloaded at the following link on the 
CMS Qualified Health Plans webpage: 
 
SHOP Participating Provision Supporting Documentation 
and Justification Form 

http://www.cms.gov/CCIIO/Programs-and-Initiatives/Health-Insurance-Marketplaces/Downloads/SPMDetailedAttestationResponses-Ver1-040615.pdf
http://www.cms.gov/CCIIO/Programs-and-Initiatives/Health-Insurance-Marketplaces/Downloads/SPMDetailedAttestationResponses-Ver1-040615.pdf
http://www.cms.gov/CCIIO/Programs-and-Initiatives/Health-Insurance-Marketplaces/Downloads/Chapter17aSHOPTyingProvisionJustification-Ver1-021315.pdf
http://www.cms.gov/CCIIO/Programs-and-Initiatives/Health-Insurance-Marketplaces/Downloads/Chapter17aSHOPTyingProvisionJustification-Ver1-021315.pdf


6. Will a Plan ID Crosswalk be 
required for Individual 
Exchange plans? 

The Plan ID Crosswalk template is required for all issuers 
that offered Individual Market plans on the Exchange for 
the 2015 plan year.  The Plan ID Crosswalk must be 
submitted by May 1, in Ohio’s Binder.  It must also be sent 
to CMS directly by May 15, at the following email address:   
 
QHP_Applications@cms.hhs.gov 
 

7. When will the Ohio 
Department provide state 
authorization for the Plan ID 
Crosswalk? 

State authorization will be provided in time for issuers to 
email the authorization to CMS for the July 10 deadline. 
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