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The New Title Statutes and Rules – Frequently Asked Questions 
 
 
3901-7-01 – Annual Review 
 
 Question 1: When does the first review have to be completed? 
 

Answer: The annual review is required within 90 days of the end of the 
fiscal year for fiscal years that begin in 2007. 

 
 

Question 2: Is the escrow account of a title agent who is also an attorney 
exempt from the annual review requirements? 

 
Answer: An attorney’s interest on lawyer’s trust account (IOLTA) is 

exempt.  If the title agent who is also an attorney conducts escrow 
closings related to the business of title insurance, he or she is 
required to maintain an interest on trust account (IOTA), which is 
not exempt from the review requirements. 

 
 
3901-7-02 – Surety Bonds and Errors and Omissions Insurance 
 
 Question 1: Who is required to obtain a surety bond? 
 

Answer: All title agents or title agencies that handle escrows for real 
property transactions not involving the issuance of any title 
insurance. 

 
 

Question 2: On what date is the surety bond required? 
 

Answer: Although the statute requiring coverage went into effect on 
January 1, 2007, the rule specifying the $150,000 surety bond will 
not go into effect until February 12, 2007.  Until the rule is 
effective, you may comply with the statutory requirement by 
obtaining either the surety bond or other coverage; however, the 
surety bond will be the only acceptable means of coverage on and 
after the effective date of the rule. 
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Question 3: Should I send the bond or a copy of the bond to the Department of 
Insurance? 

 
Answer: You must only supply a copy of the surety bond to the Department 

when the Department requests you do so. 
 
 

Question 4: Is there an exception to the surety bond requirement for a title 
agent who is also an attorney if he or she handles escrows for real 
property transactions not involving the issuance of any title 
insurance through his or her law practice? 

 
Answer: No.  The statute and rule regulate all title agent licensees.  There is 

no statutory exemption for title agents who are also attorneys. 
 
 

Question 5: I have other insurance coverage that is similar to the surety bond 
coverage.   Does that other coverage meet the requirements of 
section 3953.23(C) of the Revised Code? 

 
Answer: No.  Rule 3901-7-02 requires a surety bond on a form approved by 

the Superintendent.  The bond form is available on the 
Department’s website.  From the homepage, click on the quicklink 
labeled ODI Forms and then scroll to the bottom of the page to the 
forms for Property & Casualty or cut and the paste the following 
link into your browser window:   
http://www.ohioinsurance.gov/Forms/scripts/FormsDownload.asp?
FormID=184 

 
 

Question 6: I am handling the closing of a transaction involving both a first 
and a second mortgage.  There is title insurance involved for the 
first mortgage but not the second.  Do I need a surety bond in 
order to close the second? 

 
Answer: Yes.  Any closing protection coverage issued in relation to the first 

mortgage does not extend to the second mortgage for which no 
title insurance was issued. 

 
 



Question 7: Is a surety bond required when the closing agent is different than 
the issuing agent? 

 
Answer: The term “issuing agent” indicates that there is title insurance, so 

no surety bond is required. 
 
 

Question 8: What kind of errors and omissions coverage does a notary need in 
order to do closings? 

 
Answer: All subcontractors of a title agent or title agency must either be 

covered under the agent or agency’s errors and omissions policy or 
must obtain their own errors and omissions coverage in the amount 
of $50,000.  A notarial services errors and omissions policy may 
not be sufficient because conducting a closing involves more than 
just notary services. 

 
 
Closing Protection Coverage 
 

Question 1: May a direct operation of an underwriter, after making the offer of 
closing protection coverage as required by section 3953.32 of the 
Revised Code, attempt to dissuade the potential purchaser by 
stating or intimating that the coverage is not really necessary 
because the transaction is being handled by the underwriter? 

 
Answer: No.  Ohio Revised Code section 3953.32 mandates that a title 

insurance agent or title insurance company offer closing or 
settlement protection to the lender, borrower, and seller at the time 
an order is placed with the company. 

 
The offer is an offer of contract, the terms of which are specified 
by the closing protection coverage itself.  The closing protection 
coverage creates contractual liability and is a filed form with filed 
rates.  

 
If there is no closing protection or settlement coverage purchased, 
there is no coverage.  Any potential recovery that might be 
available under some other legal theory is not equal to or a 
substitute for closing protection coverage 

 



Assertions, representations, or statements that because a closing is 
conducted by a direct operation of an underwriter there is no need 
for closing protection coverage may be unfair and deceptive acts or 
practices prohibited by section 3901.19 of the Revised Code. 


